Podľa Súdnej rady je členstvo I. Volkaia v OZ zlučiteľné s funkciou sudcu

09.03.2011 Snina

Snina 8. marca (TASR) - Súdna rada Slovenskej republiky sa počas dnešného výjazdového zasadnutia v Snine zaoberala aj podnetom ministersky spravodlivosti SR Lucie Žitňanskej, ktorá žiadala prešetriť zlučiteľnosť členstva predsedu Krajského súdu v Košiciach Imricha Volkaia v správnej rade občianskeho združenia (OZ) Hokejový club Košice s funkciou sudcu. Súdna rada prijala hlasmi všetkých 17 prítomných členov uznesenie, že jeho členstvo v rade OZ je s funkciou sudcu zlučiteľné.
      Súdna rada prijala toto uznesenie po tom, ako sa oboznámila s písomným stanoviskom predsedu, stanovami združenia, registrom ministerstva vnútra a výpisom z Obchodného registra.
      "Súdna rada zároveň ocenila Volkaiove pracovné a manažérske výsledky a vyzdvihla jeho dobrovoľnú činnosť v iných charitatívnych občianskych združeniach, ale aj podiel na vyučovacom procese študentov právnickej fakulty," uvádza sa v tlačovej správe z Kancelárie Súdnej rady.
      "Je nepochopiteľné, prečo si ministerka Žitňanská nepozrela Obchodný register. Sudca môže byť aktívny v občianskych združeniach, napríklad stavovských, môže byť rybárom, ale aj podporovať charitatívne činnosti v rámci športu," poznamenal predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin.
      Ministerstvo spravodlivosti SR prostredníctvom svojho hovorcu Petra Bublu v reakcii pre TASR spresnilo, že prešetrenie zlučiteľnosti Volkaiovho členstva v správnej rade OZ Hokejový club Košice s funkciou sudcu žiadal novinár košického denníka. V tejto veci sa obrátil na rezort justície.
      "Vzhľadom na to, že odpoveď, či je dané členstvo a výhody z neho plynúce zlučiteľné s výkonom funkcie sudcu, nebola jednoznačná, odstúpila ministerka spravodlivosti toto podanie, tak ako predpokladá zákon o sudcoch a prísediacich, Súdnej rade SR, ktorá je kompetentná v danej veci rozhodnúť," vysvetlil Bubla.
      Priblížil, že podľa zákona o sudcoch "výkon funkcie sudcu je nezlučiteľný s funkciou v inom orgáne verejnej moci, so štátnozamestnaneckým pomerom, s pracovným pomerom, s obdobným pracovným vzťahom, s podnikateľskou činnosťou, s členstvom v riadiacom alebo kontrolnom orgáne právnickej osoby, ktorá vykonáva podnikateľskú činnosť, ani s inou hospodárskou alebo zárobkovou činnosťou okrem správy vlastného majetku, vedeckej, pedagogickej, literárnej alebo umeleckej činnosti a okrem členstva v Súdnej rade". Právna norma tiež hovorí, že v prípade pochybností Súdna rada rozhodne o povinnosti skončiť túto funkciu alebo činnosť okrem členstva v Súdnej rade.

 

Vyberte región